Klozetai: pasirinkimo galimybės, jų pritaikymas, svarbiausi priedai

Nors gali pasirodyti, kad tualetas – tik dar vienas santechnikos įrenginys vonios kambaryje, iš tikrųjų nuo jo pasirinkimo priklauso kasdienis Jūsų komfortas ir gyvenimo kokybė. Tad iš arčiau susipažinus su klozetų tipais, jų pritaikymo galimybėmis ir pasirinkus tinkamus jų priedus, pavyks sukurti patogią ir kokybišką namų zoną, kuri nereikalaus daug priežiūros ir tarnaus ilgus metus. 

Klozetų tipai

Pastatomi klozetai

Tai standartinis tualeto tipas, kuris vonios kambaryje yra statomas ant grindų. Pagrindinis šio tipo privalumas yra paprastesnis montavimas, kadangi tokį klozetą be sienų griovimo ar kitų didesnių renovacijos darbų galima įmontuoti praktiškai bet kokiame kambaryje. Jie taip pat pasižymi ir mažesne kaina bei itin gausia pasirinkimo įvairove. Be to, dabar galima atrasti ir tokių pastatomų klozetų, kurių bakelis yra montuojamas sienoje – jei tai padaryti leidžia patalpos išplanavimas, galima sukurti itin estetišką interjerą.

Visgi, jei kalbėsime apie trūkumus, vertėtų atkreipti dėmesį, jog pastatomi klozetai naudoja grindų plotą, todėl vizualiai kambarys atrodo mažesnis – būtent dėl to šį tipą rekomenduojama rinktis kiek didesnėms patalpoms. Kadangi yra daug prie grindų pritvirtintų tualeto dalių, kur kas sunkiau atlikti ir valymo darbus, tad jeigu teikiate pirmenybę paprastesnei priežiūrai, pasirinkę šį tipą, galite šiek tiek nusivilti.

Pakabinami klozetai

Šio tipo tualetai montuojami kartu su potinkinėmis sistemomis – bakelis tuomet paslepiamas sienoje, o dubuo tvirtinamas išorėje, neliečiant grindų. Tuomet kambarys atrodo didesnis, švaresnis, labiau estetiškas ir elegantiškas. Būtent šių priežasčių juos patariama rinktis mažesnėms patalpoms, tačiau jie žaviai atrodys ir didesnėje erdvėje. Visgi, stilinga išvaizda nėra vienintelis šių klozetų privalumas: dėl vientiso dizaino jie taip pat yra kur kas paprasčiau prižiūrimi, kadangi nereikia valyti grindis siekiančių detalių. Be to, montavimo metu labai paprasta pasirinkti pageidaujamą aukštį, nepriklausomai nuo to, kokį klozeto modelį esate įsigiję.  

Labai svarbu žinoti, jog pakabinami klozetai tinka ne visoms patalpoms: verčiau jų nesirinkti tais atvejais, kai siena yra išorinė ar pernelyg plona. Žinoma, šiuo atveju galima surasti įvairių alternatyvų, tačiau jei lyginsime jų montavimą su standartiniais tualetais, pastarieji įgis ženklų pranašumą. Prie trūkumų būtų galima priskirti ir kiek aukštesnę kainą (be to, reikės ir daugiau papildomų detalių), bet jeigu įveiksite pirminius sunkumus, vėliau galėsite mėgautis visais aukščiau išvardintais privalumais.

Kiti esminiai klozetų skirtumai

Klozeto dydis

Tualetai skiriasi tiek savo formomis, tiek ir išmatavimais, tad jeigu turite itin ribotą erdvę, labai atidžiai reikėtų ją išmatuoti ir pasirinkti atitinkamus matmenis – jokių tikslesnių reikalavimų šiuo atveju nėra.

Kur kas daugiau dėmesio vertėtų skirti klozeto aukščio pasirinkimui – kaip jau minėta, įsigiję pakabinamą unitazą, jį montavimo metu galėsite reguliuoti, tuo tarpu renkantis pastatomą gaminį, šį aspektą reikia apgalvoti iš anksto. Standartinis klozeto aukštis yra maždaug 40 cm (šis vidurkis gali šiek tiek svyruoti), tačiau jei namuose kartu gyvena itin aukšti, ar judėjimo sutrikimų turintys asmenys, rekomenduojama rinktis aukštesnius variantus – ant jų atsisėsti bus dar paprasčiau. Įvairių dydžių tualetų rasite Arsan.lt parduotuvėje.

Klozeto nuleidimo mygtukai

Tualetams gali būti naudojami vieną arba du mygtukus turintys nuleidimo mechanizmai. Šiuo atveju vienareikšmiškai vertingesnis yra antras variantas, kadangi tokia sistema leidžia patiems kontroliuoti nuleidžiamo vandens kiekį (kitaip tariant, pasirinkti jį iš dviejų variantų), tad ilgainiui pavyks sutaupyti nemažai vandens sąnaudų. Tad net jeigu toks variantas kainuotų kiek daugiau, netrukus šios investicijos atsipirktų su kaupu.

Klozeto spalva

Tradicinis baltas klozetas laikomas visuomet pasiteisinančia investicija – kad ir kiek metų prabėgs, jis tikriausiai niekuomet neišeis iš mados, tad net ir keisdami kitas vonios kambario detales, galėsite išlaikyti stilingą interjerą. Visgi, pravartu atkreipti dėmesį, jog dabar gamintojai vis dažniau siūlo ir kitų spalvų klozetus, kurie puikiai dera prie modernesnio vonios stiliaus ar netgi gali tapti ryškiu jo akcentu. Tad šiuo atveju pasirinkimas priklauso tik nuo Jūsų vizijos ir būsimo vonios kambario stiliaus, tačiau vertėtų nepamiršti atsižvelgti ir į kitas šioje patalpoje vyraujančias detales bei atspalvius.  

Vertingi priedai

Unitazo dangčiai

Visų pirma šie tualetų priedai yra naudojami siekiant užtikrinti patalpos higieną, tačiau didelė jų įvairovė leidžia improvizuoti su stiliumi: jie gali įnešti į interjerą šiek tiek žaismingumo ir padeda sukurti unikaliai atrodančią aplinką. Dažniausiai jie gaminami iš minkštesnio ar kieto plastiko – pirmasis variantas nusileidžia tyliau, tačiau kietesnis gaminys yra kur kas tvirtesnis.

Tad siekiant maksimalaus komforto, rekomenduojama rinktis kietus unitazo dangčius su lėtai nusileidžiančiu dangčiu – tokie variantai nustebins ilgaamžiškumu ir padės išvengti papildomo triukšmo. O jei naudosite dangtį be lėtai nusileidžiančio mechanizmo, puikiai pasitarnaus ir minkštesnis variantas.

Unitazo porankiai

Šis gaminys tikrai nėra privalomas visuose vonios kambariuose, tačiau jis ypač vertingas senjorams bei žmonėms, turintiems judėjimo sutrikimų – tuomet atsisėsti ar atsistoti tampa kur kas paprasčiau. Nors tai nėra itin stilinga interjero detalė, vertėtų pastebėti, jog šiuo metu vyrauja tendencija vonios kambarius pritaikyti ateičiai, todėl toks sprendimas bus sveikintinas ir svarbiausia – funkcionalus. 

Tualeto šepečiai ir popieriaus laikikliai

Šie būtini tualeto priedai dabar stebina stilių ir formų įvairove, todėl dažnai tampa žavingomis interjero detalėmis. Tai ypač pasakytina apie tualeto šepečius, kurie gali atrodyti iš tiesų išskirtinai. Visgi, šiuo atveju svarbesnis nei išvaizda yra funkcionalumas, tad jeigu siekiate dar paprastesnės tualeto priežiūros, turėtumėte išbandyti naujus, kiek didesnius gaminius. Nors jie netaps kambario puošmena, naudodami juos, kur kas lengviau pasieksite net ir sunkiau prieinamas vietas.

Apgalvoję visus šiuos aspektus ir įvertinę tiek kambario išplanavimą, tiek savo asmeninius poreikius, pakankamai lengvai apsispręsite dėl tualeto ir būtiniausių jo priedų pasirinkimo. Visgi, nepamirškite, jog labai svarbu tinkamas erdvės išdėstymas: jei turėsite patogų priėjimą, netoliese pastatysite kriauklę ir visi svarbiausi priedai bus pasiekiami ranka, išvengsite bet kokių galimų nesklandumų.

Related products

Jūsų patogumui ir geresnei patirčiai svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę SUTINKU arba tęsdami naršymą, Jūs sutinkate, kad slapukai būtų įrašomi.